Τι είναι τα τιμητικά ψευδώνυμα μουσικών (ή nicknames για τους λάτρεις των αγγλικών); Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος ονομάτων αριστοκρατικού τύπου, που αποδίδονται στους διάφορους μουσικούς καλλιτέχνες. Από ποιόν όμως και, γιατί; Μα, φυσικά, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ακόμα και από τους ίδιους τους θαυμαστές (fans) των μουσικών, ως μια μορφή λατρείας. Συνήθως, μας φέρνουν στο μυαλό χαρακτηρισμούς που αποδίδονταν σε βασιλιάδες, θεούς κλπ – και στα θηλυκά αυτών προφανώς. Τα παραδείγματα είναι πολλά και ποικίλα.

Η αρχή έγινε ήδη από την κλασική μουσική της Ευρώπης του 19ου αιώνα, με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ να πρωτοστατεί ως ο “Πατέρας του πιάνου”.

 

Η συνέχεια δόθηκε με τον αφροαμερικανικό πολιτισμό της μετεμφυλιακής περιόδου στην Αμερική, που έφερε στο προσκήνιο την jazz και τα blues. Κεντρικό παράδειγμα αποτελεί ο τιτανομέγιστος πιανίστας Ντιούκ Έλινγκτον.

 

Και το ζήτημα “κράτησε γερά” μέχρι και τις δεκαετίες του 30 και του 40, όπου έχουμε την άνοδο των μουσικών ρευμάτων της jazz και της swing. Σ’αυτό το διάστημα,  έχουμε την κυριαρχία τίτλων όπως “βασιλιάς” και “βασίλισσα” για κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής. Από την άλλη, λέξεις όπως “πατέρας” και “μητέρα” αποδίδονταν σε ανθρώπους, που εισήγαγαν καινοτομίες σε κάθε χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Από τον κανόνα των nicknames, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν καλλιτέχνες της rock and roll μουσικής, όπως ο “Βασιλιάς της Rock ‘n’ Roll”, λατρεμένος Έλβις Πρίσλεϊ.

 

Ορισμένα από αυτά τα ψευδώνυμα, όπως ο “Βασιλιάς της ποπ”, Μάικλ Τζάκσον, κυριαρχούν μέχρι και σήμερα στους μουσικούς κύκλους. Συνήθως, τέτοιου είδους ψευδώνυμα αποτελούν μέρος της διαφήμισης του ονόματος ενός καλλιτέχνη ή μουσικού, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο “χτίσιμο” της εικόνας του (brand naming).

 

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την “Βασίλισσα της ποπ”, Μαντόνα! Η αλήθεια είναι πως οι θαυμαστές της είναι πολύ εμπνευσμένοι, καθώς της απέδωσαν μια σειρά από διαφορετικά ψευδώνυμα, όπως “Πρώτη Κυρία της Pop”, “Απόλυτη Ιέρεια της Pop”, “Βασίλισσα της Disco” και “Βασίλισσα του Χορού”. Τέλειο, έτσι;  #GoQueen!

 

Εκτός αυτού, τα nicknames, συχνά, είναι ευρέως γνωστά σε μεγάλες πληθυσμιακές μερίδες, καθώς χαρακτηρίζουν τον εκάστοτε καλλιτέχνη ή καλλιτέχνιδα. Έτσι, εξάλλου, είναι εύκολο για το κοινό να συνδέσει στο μυαλό του το όνομα ενός καλλιτέχνη με τη μουσική και το ιδιαίτερο στυλ του. 

Ας δούμε όμως, μερικά ακόμη παραδείγματα ψευδωνύμων που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν μεγάλους μουσικούς αστέρες:

 

Justin Timberlake.

 

Εάν ο Μάικλ Τζάκσον είναι ο “Βασιλιάς της ποπ”, τότε ο Justin Timberlake δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο “Πρίγκηπας της ποπ”. Το κοινό του συχνά τον φωνάζει και απλώς “Justin”, ενώ το πλήρες – και πραγματικό – ονοματεπώνυμό του είναι Τζάστιν Ράνταλ Τίμπερλεϊκ. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο άνθρωπο, που είναι γνωστός, τόσο για το μουσικό του ταλέντο, όσο και για τη σκηνική του παρουσία και στυλ. Πράγματι, οι χορευτικές του κινήσεις είναι το κάτι άλλο, am i right ladies? 

 

“Queen B.”

 

 

Ξαναγυρνάμε τώρα στα βασιλικά nicknames! Ο λόγος γίνεται, φυσικά, για την Beyonce ή αλλιώς “Βασίλισσα της R&B”, όπως την αποκαλούν και οι εκατομμύρια fans της σε όλο τον κόσμο! Πέρα από το μουσικό της ταλέντο, η Beyonce είναι πασίγνωστη για τις χορευτικές της κινήσεις και το… hair flip. Μα, πραγματικά, ο τρόπος που τινάζει το μαλλί της στην σκηνή δεν είναι τόσο Beyonce;

 

Nicki Minaj.

 

Αυτό είναι το καλλιτεχνικό της όνομα.  Η Nicki, στην πραγματικότητα, λέγεται Ονίκα Τάνυα Μαράζ. Γνωστή για το εκκεντρικό της στυλ και ύφος, αλλά και για τις περίφημες twerk κινήσεις της on stage! Τα media, κυρίως, την θεωρούν βασική ανταγωνίστρια της Beyonce. Παρ’όλα αυτά, έχουμε δει τις 2 τους να συνεργάζονται στο video clip του “feeling myself”.

 

Eminem a.k.a “Rap God”.

Το Eminem, βέβαια, είναι το stage name. Το πραγματικό του όνομα είναι Marshall Mathers, ενώ είναι επίσης γνωστός ως Slim Shady. Περισσότερα για τη ζωή του μπορείς να μάθεις εδώ: Λίγα πράγματα για τη ζωή του Eminem

 

Πες μας ποιο είναι το δικό σου nickname στα σχόλια!

Υπάρχουν επίσης: 10 συγκροτήματα που πήραν το όνομά τους από ονόματα πόλεων


What's Your Reaction?

Cute Cute
0
Cute
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
error: Content is protected !!