“Μη φας αυγό με ψάρι, δεν κάνει”. “Το κρέας με τις πατάτες θα σε παχύνουν”. “Όχι φέτα με το σπανακόρυζο”. Πρόκειται για ευρέως διαδεδομένους διατροφικούς μύθους, που λίγο – πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει ήδη από την παιδική μας ηλικία. Σύμφωνα με τις μαμάδες μας, ορισμένες τροφές μπορούν να βλάψουν την υγεία μας και, γι’αυτό, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους.
Για την επιστήμη πάλι, δεν υπάρχουν «κακοί» συνδυασμοί τροφών. Μπορούμε να φάμε ό,τι θέλουμε και με ό,τι θέλουμε να το συνοδεύσουμε – εντάξει, εννοείται με μέτρο σε περίπτωση διατροφής. Θα μου πείτε, τι παραπάνω ξέρει η επιστήμη μπροστά στις μανάδες; Κι εγώ θα σας προειδοποιήσω πως, εάν αποφασίσετε να τους εναντιωθείτε, είναι καθαρά υπ’ευθύνη σας!
Ας τους δούμε έναν έναν λοιπόν – κι ας τους αποκλείσουμε!
1.Όχι αυγό με ψάρι!
Ο συγκεκριμένος μύθος στηρίζεται στο γεγονός πως και το αυγό και το ψάρι είναι πηγές πρωτεϊνών. Ε, και; Είναι διαφορετικές πρωτεϊνικές συνθέσεις, άρα διασπώνται και διαφορετικά στο στομάχι. Ε, και; Το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να βαρυστομαχιάσεις, καθώς θα πάρει λίγη περισσότερη ώρα να διασπαστούν. Αυτό ισχύει γενικότερα για το συνδυασμό πρωτεϊνών, αλλά και την ανάμειξή τους με διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και η φέτα.
2.Όχι κρέας με πατάτες!
Γενικότερα, όχι στο συνδυασμό της πρωτεΐνης με υδατάνθρακα. Γιατί; Επειδή, φήμες (καλά, οι μαμάδες) λένε πως παχαίνει. Στο τσακίρ κέφι πάλι, ισχυρίζονται πως βλάπτει τον οργανισμό μας, καθώς κάθε υδατανθρακούχα τροφή απαιτεί αλκαλικό περιβάλλον για την πλήρη πέψη της. Άρα, ουσιαστικά, αλλάζει (και καλά) το όξινο PH το στομάχου ή το αλκαλικό PH του λεπτού εντέρου. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση αφού ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολύ ακριβείς μηχανισμούς που τον βοηθούν στην αυτορρύθμισή του, άσχετα από το είδος της τροφής που προσλαμβάνει.
3.Όχι σπανάκι με γαλακτοκομικά!
Από μικρή θυμάμαι τη μαμά μου να με κυνηγάει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να φάω σπανακόρυζο. Δεδομένου πως τότε το σιχαινόμουν, έβαζα λίγη φέτα μπας και φτιάξει (#δεν). Αμέσως ξεκινούσε το κήρυγμα “δεν έχουμε πει όχι σπανάκι με γαλακτοκομικά;”. Εντάξει, ισχύει ο διαχωρισμός των τροφών σε «αλκαλικές» και «όξινες». Στην πραγματικότητα όμως, ο οργανισμός μας είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να μεταβολίσει την κάθε τροφή, επιφέροντας ισορροπία στο στομάχι. Συμπέρασμα; Όχι, δεν χρειάζεται να βγάλετε την φέτα από το σπανακόρυζο. (Εννοείται πως μένει και στην σπανακόπιτα, έτσι;!)
ΥΣ. Άχρηστη πληροφορία της ημέρας: Η μαμά μου, πάντως, όχι μόνο άλλαξε γνώμη, αλλά είναι αυτή που βάζει φέτα στο σπανακόρυζό της πρώτη (ειρωνεία,ε).
Η δική σου; Ακόμα σε πρήζει με τους παραπάνω διατροφικούς μύθους; Γράψε μας στα σχόλια από κάτω!
Εάν έχεις ξεμείνει από ιδέες περί εύκολων, γρήγορων και υγιεινών (πώς;) συνταγών, ρίξε μια ματιά στο Hemma!