Το να φτιάχνεις μια σαλάτα είναι σαν να φτιάχνεις ομελέτα. Όλοι νομίζουν ότι το κάνουν σωστά, αλλά στην πραγματικότητα σχεδόν όλοι το κάνουν λάθος. Ναι, κι εσύ ακόμα.
Ακόμα κι αν πιστεύεις πως η σαλάτα σου είναι εντάξει, μπορείς πάντα να μάθεις κάτι παραπάνω για να την κάνεις ακόμα καλύτερη. Διάβασε παρακάτω:
1.Πλένεις τα λαχανικά αλλά δεν τα στεγνώνεις
Το να πλύνεις εκείνο το μαρούλι ή τη ρόκα, είναι ευκολάκι. Αλλά αν δεν αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο για να στεγνώσεις τα λαχανικά σου, θα καταλήξεις με “λασπωμένη” σαλάτα. Και δεδομένου ότι το λίπος δεν τα πάει καλά με το νερό, ούτε το dressing θα μείνει στη σαλάτα σου.
Άρα μετά το πλύσιμο, θυμήσου πάντα να στεγνώνεις τα λαχανικά σου. Αν έχεις σουρωτήρι, καλώς. Αν ωστόσο δεν έχεις, βάλε τα λαχανικά σου σε ένα φύλλο χαρτί κουζίνας και πίεσε απαλά από πάνω με ένα δεύτερο φύλλο, για να απορροφηθεί το νερό.
2.Γεμίζεις υπερβολικά το μπωλ
Γενικά, είναι καλό να χρησιμοποιείς υλικά που συνδυάζονται εύκολα μεταξύ τους. Έτσι μπορείς να απολαύσεις σαλάτες με διαφορετικές γεύσεις, αντί απλά να τα ανακατεύεις όλα μαζί.
Δεν υπάρχει κάποια standard συνταγή, αλλά γενικά στόχευε σε μια σαλάτα από φυλλώδη λαχανικά σε συνδυασμό με 2-3 άλλα είδη λαχανικών, λίγη πρωτεΐνη, και το dressing της επιλογής σου.
Για παράδειγμα: ρόκα με ψητά παντζάρια και ψιλοκομμένο αγγούρι, μαγειρεμένες φακές, ψιλοκομμένα καρύδια και θρυμματισμένη φέτα, και βινεγκρέτ λεμονιού.
Ή ψιλοκομμένο μαρούλι ρωμάνα με μπρόκολο και καρότα σε φέτες, κοτόπουλο στη σχάρα, αβοκάντο σε κύβους και πικάντικο dressing φιστίκι.
3.Ξεχνάς τα μπαχαρικά
Αν χρησιμοποιείς έτοιμο dressing για σαλάτες ή σπιτική βινεγκρέτ που περιέχει αλάτι και πιπέρι, δε χρειάζεται να ανησυχείς γι’αυτό.
Αλλά αν ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που βάζουν απλά λάδι και λίγο λεμόνι ή ξύδι στη σαλάτα τους, θα πρέπει να προσθέσεις μια πρέζα αλάτι και πιπέρι για να αναδείξεις τις γεύσεις της σαλάτας σου.
4.Χρησιμοποιείς τη λάθος ποσότητα dressing
Δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι το κατάλληλο dressing μπορεί να μετατρέψει μια αδιάφορη σαλάτα σε γευστικό γεύμα. Ωστόσο, πετυχαίνει μόνο αν βάλεις την κατάλληλη ποσότητα. Για να πετύχεις τη σωστή ισορροπία, υπολόγισε 1-2 κουταλιές της σούπας dressing, για κάθε 4 κούπες λαχανικών.
5.Βάζεις το dressing κατευθείαν
Φυσικά, το να ρίχνεις μερικές σταγόνες βινεγκρέτ είναι ΟΚ, αν σκοπεύεις να φας τη σαλάτα σου αμέσως μόλις την ετοιμάσεις. Ωστόσο, αν την ετοιμάζεις για αργότερα, κρατήσου και μη βάλεις το dressing. Το οξύ και το αλάτι στη σάλτσα θα μαλακώσουν τα λαχανικά- έτσι όταν έρθει η ώρα να φας τη σαλάτα σου θα έρθεις αντιμέτωπη με ένα “λασπωμένο” χάος.
Διάβασε επίσης: Ομελέτα με μανιτάρια: ένα εύκολο και υγιεινό βραδινό!