fbpx

Το ψυγείο είναι αναμφίβολα υπέροχη εφεύρεση , καθώς οι σταθερά χαμηλές του θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο φαγητό, ωστόσο ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει να διατηρούνται σε διαρκή ψύχρα. Στην πραγματικότητα, για ορισμένα τρόφιμα, το ψυγείο μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάς στο ψυγείο:

 

1.Πατάτες

Οι πατάτες διατηρούνται καλύτερα σε ένα δροσερό, σκοτεινό κελάρι ή υπόγειο μεταξύ 7-10 βαθμών Κελσίου. Το ψυγείο διατηρείται σταθερά στους 4 βαθμούς -ή και πιο χαμηλά- και οι θερμοκρασίες αυτές μετατρέπουν το άμυλο της πατάτας σε ζάχαρη, καταστρέφοντας τη γεύση τους.

 

2.Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια ανήκουν σε ένα, δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος, όπως ένα κελάρι. Το ψυγείο είναι πολύ υγρό γι’αυτά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάστηση. Επιπλέον, όπως και με τις πατάτες, οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου θα μετατρέψουν το άμυλο των κρεμμυδιών σε ζάχαρη.

 

3.Ντομάτες

Αν καλλιεργείς τις δικές σου ντομάτες θα έχεις προσέξει ότι ακόμα και οι φρεσκοκομμένες ντομάτες είναι υγρές και άγευστες μετά από μια νύχτα στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ψύξη καταστρέφει τις μεμβράνες μέσα στα τοιχώματα του φρούτου, προκαλώντας αυτή την αλευρώδη υφή. Είναι καλύτερο να τις αφήνεις στον πάγκο για να συνεχίσουν να ωριμάζουν και μετά τη συγκομιδή.

 

4.Καφές

Ο καφές είναι υδροσκοπικός, που σημαίνει ότι απορροφά υγρασία μαζί με άλλες γεύσεις και οσμές, άρα ο καφές του ψυγείου δεν θα έχει ποτέ την ίδια φρέσκια γεύση με τον αντίστοιχο του ντουλαπιού. Αποθήκευσε τον καφέ σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο, και απέφυγε να αγοράζεις χύμα, γιατί ο καφές αρχίζει να χάνει τη φρεσκάδα του μετά το ψήσιμο.

 

5.Ανοιγμένες κονσέρβες

Δεν πρέπει ποτέ -ποτέ όμως- να βάζεις μια ανοιχτή κονσέρβα στο ψυγείο, γιατί τα μέταλλα του δοχείου θα μπορούσαν να περάσουν στο φαγητό. Αντίθετα, μπορείς να βάλεις το υπόλοιπο της κονσέρβας σε ένα γυάλινο δοχείο φαγητού, το οποίο θα κλειδώσει τη γεύση και θα διατηρήσει φρέσκο το περιεχόμενο.

 

6.Καρπούζια

Σύμφωνα με μια έρευνα, τα καρπούζια που διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τεμαχιστούν, είχαν σημαντικά περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ότι εκείνα που διατηρήθηκαν σε ψυγείο. Η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία με την οποία σχηματίζεται το καροτένιο, ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο καρπούζι. Οι ερευνητές είπαν επίσης πως τα φρούτα διατηρούνται καλύτερα έξω παρά μέσα στο ψυγείο.

 

7.Άγουρες μπανάνες

Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα, άρα προτιμούν ιδιαίτερα θερμές θερμοκρασίες. Το κρύο διακόπτει εντελώς τη διαδικασία ωρίμανσής τους, άρα αν τις βάλεις στο ψυγείο θα παραμείνουν άγουρες. Επίσης, η φλούδα της μπανάνας θα μαυρίσει εντελώς αν μπει στο ψυγείο (λόγω της οξείδωσης των ενώσεων και της παραγωγής μελανίνης), αλλά ο καρπός θα είναι μια χαρά. Το ιδανικό είναι να αφήνεις τις μπανάνες στον πάγκο μέχρι να ωριμάσουν, και μετά να τις μεταφέρεις στο ψυγείο για να τις διατηρήσεις λίγες ακόμα μέρες.

 

8.Ζεστό φαγητό

 Το φαγητό θα πρέπει να αφήνεται να κρυώσει πριν μπει στο ψυγείο, γιατί τα ζεστά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του ψυγείου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα – η πρόσθετη ζέστη σημαίνει ότι το ψυγείο θα πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να κρυώσει, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.

 

9.Βασιλικός

Το να βάζεις στο ψυγείο φρέσκο βασιλικό δεν είναι από τα λάθη που θα ήθελες να επαναλάβεις δεύτερη φορά, γιατί τα φύλλα μαυρίζουν αμέσως μετά από μια νύχτα εκεί. Άρα το ψυγείο είναι πολύ κρύο για τα ευαίσθητα φύλλα του βασιλικού. Επιπλέον, ο βασιλικός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο αιθυλένιο, ένα αέριο που παράγουν τα φρούτα καθώς ωριμάζουν και που κάνει τα λαχανικά να μαραίνονται. Αντί αυτού, βάλε τον βασιλικό σε ένα βάζο με νερό στον πάγκο – όπως θα έκανες με τα λουλούδια. Μπορείς επίσης να το σκεπάσεις χαλαρά με μια πλαστική σακούλα, για να παγιδεύσεις την υγρασία.

 

Διάβασε επίσης: 5 λάθη που κάνεις και καταστρέφεις τη σαλάτα σου

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ:

Πώς αντέδρασες διαβάζοντας το άρθρο?

ΤΕΛΕΙΟ ΤΕΛΕΙΟ
0
ΤΕΛΕΙΟ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
3
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΩΧ ΑΜΑΝ ΩΧ ΑΜΑΝ
2
ΩΧ ΑΜΑΝ
ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ
2
ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕ

Σχόλια

σχόλια

error: Content is protected !!

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο site, συμφωνείτε με την χρήση Cookies Περισσότερες πληροφορίες

Οι ρύθμιση για Cookies σε αυτήν την ιστοσελίδα έχει ρυθμιστεί ως "Αποδοχή των Cookies" προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των Cookies ή αν επιλέξετε Αποδοχή τότε συμφωνείτε με αυτό.

Κλείσιμο

Terms of Use