Ας το παραδεχτούμε, στις μέρες μας ζούμε πολύ πολυάσχολες ζωές και τις περισσότερες φορές δε μπαίνουμε καν στον κόπο να ανάψουμε το φούρνο και να ζεστάνουμε το φαγητό μας.
Με τα χρόνια μάθαμε τα καλά του φούρνου μικροκυμάτων και το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να βάζουμε σε αυτόν. Καλά ως εδώ.
Υπάρχουν όμως ορισμένα φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων -αν και όλοι τα έχουμε βάλει κάποια στιγμή- και με αυτά θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.
Πιπεριές τσίλι
Οι πιπεριές αυτές είναι γεμάτες με μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, στην οποία οφείλεται η χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους. Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή των σπρέι πιπεριού, και μπορεί να διαρρεύσει όταν τις ζεστάνεις στο φούρνο μικροκυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να βλάψεις τα μάτια και τον λαιμό σου.
Αυγά
Το να ξαναζεσταίνεις μαγειρεμένα αυγά είναι απόλυτα ασφαλές. Το πρόβλημα είναι ότι στο ίντερνετ υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για βραστά αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων. Καθώς ο ατμός που παράγεται δεν φεύγει από κάπου, η πίεση μέσα στο κέλυφος του αυγού αυξάνεται με αποτέλεσμα να εκραγεί. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και τη στιγμή που βγάζεις το αυγό από το φούρνο μικροκυμάτων.
Παγωμένο κρέας
Όλοι έχουμε προσπαθήσει να μειώσουμε το χρόνο προετοιμασίας, ζεσταίνοντας το παγωμένο κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά δεν είναι η κατάλληλη συσκευή γι’ αυτή τη δουλειά.
Ο φούρνος μικροκυμάτων δε ζεσταίνει ομοιόμορφα τα τρόφιμα, ειδικά όταν τα μέρη είναι πιο παχιά ή πιο λεπτά όπως σε μια μερίδα κρέατος. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το κρέας, και επίσης επιτρέπει την εξάπλωση των επιβλαβών βακτηρίων.
Ο πιο ασφαλής τρόπος να αποψύξεις το κρέας είναι να το αφήσεις σε ασφαλές μέρος μέσα στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Μανιτάρια
Αυτοί οι μύκητες στην πραγματικότητα είναι ασφαλείς για κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες από την προετοιμασία τους. Τα απομεινάρια πρέπει επίσης να επαναθερμανθούν καλά στους 158 βαθμούς – πράγμα που δε μπορείς να κάνεις με ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες των μανιταριών διαλύονται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.
Έχε υπόψη ότι τα επεξεργασμένα ή κονσερβοποιημένα μανιτάρια αποτελούν εξαίρεση.
Κοτόπουλο
Τα απομεινάρια του κοτόπουλου έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλλα και η επαναθέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να αφήσει το βακτήριο να πολλαπλασιαστεί. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι, όπως και τα μανιτάρια, οι πρωτεΐνες στο κοτόπουλο διασπώνται καθώς αναθερμαίνονται, πράγμα που μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ναυτία.
Σταφύλια
Κοιτώντας τα απλά δε θα μπορούσες να το φανταστείς, αλλά αυτά τα μικρά φρούτα είναι πολύ επικίνδυνα στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι γεμάτα ζάχαρη που μπορεί να πιάσει φωτιά καθώς τα σταφύλια θερμαίνονται.
Οι σταφίδες είναι εξίσου επικίνδυνες για τους παραπάνω λόγους.
Καρότα
Τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα του καρότου σε μέταλλα είναι τόσο υψηλή που τα λαχανικά αυτά είναι γνωστό ότι προκαλούν πυρκαγιά στο φούρνο μικροκυμάτων.
Είναι καλύτερο να τα επαναθερμαίνεις πάντα στο φούρνο.
Πόσα από αυτά ζέσταινες στο φούρνο μικροκυμάτων; Πες μας στα σχόλια!
Διάβασε επίσης: 8+1 φαγητά που δεν πρέπει να κρατάς στο ψυγείο