Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα έχει τον παράγοντα που σε κάνει να νιώθεις καλά, χάρη σε ένα συνδυασμό χημικών που ανεβάζουν τη διάθεση, όπως η καφεΐνη και η τρυπτοφάνη, και την υπέροχη γεύση της. Είναι σημαντικό να επιλέγεις μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπου είναι δυνατόν, καθώς έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από τη σοκολάτα γάλακτος, και είναι επίσης χαμηλή σε λιπαρά και περιέχει αντιοξειδωτικά.
1.Μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση
Η γεύση, η οσμή και η υφή της σοκολάτας διεγείρουν τις ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, του φυσικού αντικαταθλιπτικού του εγκεφάλου. Οι ειδικοί εξισώνουν τα συναισθήματα που προκαλεί η σοκολάτα με εκείνα που βιώνουμε όταν ερωτευόμαστε.
2.Βοηθά στην υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού, και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα φλαβονοειδών της σοκολάτας. Τα φλαβονοειδή φαίνεται να διεγείρουν το σώμα για να παραγάγει περισσότερο νιτρικό οξείδιο, πράγμα που βοηθά στη διεύρυνση και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
3.Προστατεύει τις αρτηρίες σου
Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα βοηθούν επίσης να σταματήσει η οξείδωση της LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην αποφυγή της φθοράς των αρτηριών. Τα φλαβονοειδή περιέχουν περισσότερο από το 50% ενός ασυνήθιστου τύπου κορεσμένου λίπους που ονομάζεται στεατικό οξύ, που βρίσκεται στο βούτυρο του κακάο και που δεν αυξάνει την κακή χοληστερόλη. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει ακόμη και τα επίπεδα της προστατευτικής καλής χοληστερόλης.
4.Καταπραΰνει τον βήχα
Η σοκολάτα περιέχει επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τον βήχα ενεργώντας στο νεύρο του πνεύμονα, το οποίο μεταφέρει μηνύματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο.
Ποιο είδος σοκολάτας είναι καλύτερο;
Γενικά, όσο πιο σκούρα είναι η σοκολάτα (ψάξε για 70% και άνω σε περιεκτικότητα κακάο), τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, τα φρούτα, καθώς και το τσάι και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από κάποιους τύπους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Είναι καλό σνακ η σοκολάτα;
Παραδόξως, η μαύρη σοκολάτα ταξινομείται ως τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πράγμα που σημαίνει ότι μια μικρή μπάρα αποτελεί κατάλληλο σνακ μεταξύ των γευμάτων καθώς δεν προκαλεί ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου μετά την κατανάλωσή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λίπος που περιέχει επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης.
Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη της σοκολάτας έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην προσωρινή τόνωση της συγκέντρωσης και της ενέργειας. Αλλά αν προσπαθείς να μειώσεις την πρόσληψη καφεΐνης, θυμήσου ότι η σοκολάτα μετράει ως προϊόν με καφεΐνη.
Διάβασε επίσης: 10 πράγματα που δεν ήξερες για την σοκολάτα