Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν να κόψουν από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα -ακόμα και τα γαλακτοκομικά- ολοένα ανεβαίνει. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο αριθμός των vegans στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 150.000 σε 542.000 σε μόλις 10 χρόνια – μια αύξηση που δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν επίσης.

Όμως εκείνοι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής κινδυνεύουν από διάφορες ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και θα πρέπει να καταβάλουν συνειδητές προσπάθειες να καταναλώνουν τρόφιμα που θα αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνουν όταν σταματούν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων. Για παράδειγμα, το να κόβεις τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου που με τη σειρά της θα αυξήσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να διατηρήσεις μια δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο -ακόμα και χωρίς γαλακτοκομικά-, και παρακάτω θα βρεις 7 από αυτά τα τρόφιμα:

 

Πορτοκάλια

Σε πολλούς είναι άγνωστο, ωστόσο τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Τρώγοντας ένα μόνο πορτοκάλι -που περιέχει πάνω από 70mg ασβεστίου– εξασφαλίζεις τη λήψη του 6% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου,καθώς και υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Και όλα αυτά σε ένα σνακ!

 

Σύκα

Το σύκο είναι είναι ένα ακόμα φρούτο που περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Πέρα από τις σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, η κατανάλωση 5 ξηρών σύκων τη μέρα προσφέρει περίπου 135mg ασβεστίου, γεγονός που σε βοηθά να πετύχεις την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη.

 

Μπρόκολο

Πρόκειται για να ένα “σούπερ-λαχανικό”. Όχι μόνο είναι εμπλουτισμένο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Α, Κ και μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο, περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα ασβεστίου, που απορροφώνται εύκολα από το σώμα.

 

Αμύγδαλα

Οι ξηροί καρποί δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, ωστόσο πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Τα αμύγδαλα ειδικότερα, είναι ένα τέλειο σνακ που ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου και είναι επίσης από τις λίγες πρωτεΐνες που σχηματίζουν αλκάλια, πράγμα που δίνει περισσότερη ενέργεια και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Λευκά φασόλια

Τα λευκά φασόλια όχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες, είναι επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου περιέχοντας κατά μέσο όρο 175mg ασβεστίου ανά μερίδα. Αν δε σου αρέσουν τα λευκά φασόλια ή απλά θέλεις να προσθέσεις ποικιλία, μπορείς να δοκιμάσεις φτερωτά φασόλια ή φασόλια navy, που επίσης προσφέρουν άφθονο ασβέστιο.

 

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το kale δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, έχουν εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες, και υψηλά επίπεδα ασβεστίου. Πρόσθεσε kale στο βραδινό σου ή φτιάξε σπιτικά chips από kale για ένα υγιεινό σνακ. Το σπανάκι είναι μια ακόμα εξαιρετική πηγή ασβεστίου, οπότε δοκίμασε να προσθέσεις ωμά φύλλα στη σαλάτα σου ή βράσε τα μαζί με τα αυγά για πρωινό.

 

Διάβασε επίσης: 5 λάθη που κάνεις και καταστρέφεις τη σαλάτα σου


What's Your Reaction?

ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ
0
ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ
ΧΡΗΣΙΜΟ ΧΡΗΣΙΜΟ
1
ΧΡΗΣΙΜΟ
LETS DO IT LETS DO IT
0
LETS DO IT
ΤΙ ΛΕΣ.. ΤΙ ΛΕΣ..
1
ΤΙ ΛΕΣ..
error: Content is protected !!

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο site, συμφωνείτε με την χρήση Cookies Περισσότερες πληροφορίες

Οι ρύθμιση για Cookies σε αυτήν την ιστοσελίδα έχει ρυθμιστεί ως "Αποδοχή των Cookies" προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των Cookies ή αν επιλέξετε Αποδοχή τότε συμφωνείτε με αυτό.

Κλείσιμο