fbpx

Σχετική εικόνα

Παραδέξου το: Όλοι έχουμε προκαθορισμένες αντιλήψεις για το παγωτό. Εκτός του ότι είναι βασικά παγωμένο γάλα με πρόσθετα γεύσης και γλυκαντικές ουσίες, υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες που συνδέονται αναγκαστικά με αυτό. Για παράδειγμα, λιώνει όταν το τρως μια μέρα με ζέστη, και επίσης είναι πολύ δύσκολο να του βάλεις φωτιά.

Ωστόσο, οι μέρες των ξεπερασμένων παγωμένων απολαύσεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Μια ομάδα επιστημόνων από την Ιαπωνία έχει αναπτύξει ένα μαλακό παγωτό που δεν γίνεται γάλα, ακόμα και μετά από ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Και δεν είναι επειδή περιέχει καραγενάνη ή Polysorbate 80. Όχι! Είναι απλά το παλιό, καλό παγωτό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε, με μια μικρή τροποποίηση.

Η ιστορία του πως καταφέραμε να έχουμε εύφλεκτο παγωτό, ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ξεκινάει με ένα ατύχημα με φράουλες:

Μετά το σεισμό και το τσουνάμι στο Tōhoku το 2011, που κατέστρεψε την Ιαπωνία (ναι, αυτόν που προκάλεσε την κατάρρευση των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Fukushima), ανατέθηκε σε έναν Ιάπωνα σεφ να ανακαλύψει τι μπορεί να κάνει με την πολυφαινόλη της φράουλας, μια χημική ουσία που προέρχεται από τις φράουλες.

Όλα ξεκίνησαν όταν κανείς δεν αγόραζε ολόκληρο τσαμπί με παραμορφωμένες φράουλες που καλλιεργούνταν σε μια περιοχή που έπληξε ο σεισμός, επειδή δεν είχαν το σωστό σχήμα. Το Κέντρο Έρευνας για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας στην Ιαπωνία, αναρωτιόταν αν -αντί να να σπαταλούν όλα τα φρούτα- θα μπορούσε να γίνει κάτι με την πολυφαινόλη. Ζήτησαν λοιπόν από τον ζαχαροπλάστη να δημιουργήσει ένα επιδόρπιο με αυτή. Το πείραμα πήγε καλά, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι κάθε φορά που πρόσθετε την ουσία στο παγωτό, σκλήραινε αμέσως.

“Το υγρό πολυφαινόλης έχει ιδιότητες που δυσκολεύουν το διαχωρισμό νερού και ελαίου, έτσι ώστε η γρανίτα που το περιέχει να είναι σε θέση να διατηρήσει το σχήμα της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και να είναι δύσκολο να λιώσει”, δήλωσε ο Tomihisa Ota, ομότιμος καθηγητής φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Kanazawa, στην ιαπωνική εφημερίδα The Asahi Shimbun.

Με αυτή την τεχνολογία, ο Ota και η ερευνητική ομάδα του ανέπτυξαν τις Γρανίτες Kanazawa που κυκλοφόρησαν στα καταστήματα της Ιαπωνίας το περασμένο καλοκαίρι. Διατηρούν το σχήμα τους σε κάθε είδος μεταχείρισης -που οι παραδοσιακές γρανίτες δεν μπορούν να αντέξουν- από τη ζέστη του ήλιου, μέχρι τη θερμότητα από το πιστολάκι των μαλλιών. Τώρα ο Πάγος της Kanazawa μας φέρνει ένα παγωτό που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πιάσει φωτιά χωρίς να λιώσει, και να διατηρεί το σχήμα του σε θερμοκρασίες 140 βαθμών Fahrenheit -δηλαδή 40 Κελσίου.

Ψήθηκες για φλεγόμενο παγωτό ε; Και μεις, αλλά θα πρέπει να πας μια βόλτα προς Ιαπωνία -αν δε μένεις ήδη εκεί- καθώς οι Ιάπωνες δεν είναι διατεθειμένοι να το εξάγουν ακόμα.

Δες και το σχετικό βίντεο:

 

Διάβασε επίσης: Η σφαγή του Κατύν: Ο λόγος που οι Πολωνοί μισούν τους Ρώσους


Πώς αντέδρασες διαβάζοντας το άρθρο?

ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΧΡΗΣΤΟ
0
ΑΧΡΗΣΤΟ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΙΔΑΝΙΚΟ
1
ΙΔΑΝΙΚΟ
ΕΞΥΠΝΟ ΕΞΥΠΝΟ
0
ΕΞΥΠΝΟ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
0
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Σχόλια

σχόλια

error: Content is protected !!

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο site, συμφωνείτε με την χρήση Cookies Περισσότερες πληροφορίες

Οι ρύθμιση για Cookies σε αυτήν την ιστοσελίδα έχει ρυθμιστεί ως "Αποδοχή των Cookies" προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των Cookies ή αν επιλέξετε Αποδοχή τότε συμφωνείτε με αυτό.

Κλείσιμο

Terms of Use